О нама

„ФОНДАЦИЈА АРХИТЕКТА АЛЕКСАНДАР РАДОВИЋ“ је недобитна, невладина организација, основана на неодређено време, ради доброчиног остваривања општекорисних циљева утврђених оснивачким актом.

Циљеви:

  • да омогући трајно чување успомене на лик и дело архитекте Александра Радовића
  • да допринесе значају и јачању области заштите непокретних културних добара у Србији
  • да пружи подршку младим стручњацима у овој области
  • да промовише и популаризује питања везана за очување културног наслеђа
  • да информише стручну, али и ширу јавност о најновијим достигнућима у овој области
  • да допринесе повезивању стручњака из земље, региона и света

Александар Радовић (1943-2015)

Александар Радовић је био угледни нишки архитекта и конзерватор. Од 1976. до 2004. године био је на месту директора, а у периоду од 2004. до 2008. године на месту заменика директора Завода за заштиту споменика културе Ниш. Пензионисао се у јануару 2009. године али је наставио сарaдњу са својом матичном кућом.

Његова каријера изузетна је по много чему, а деценије проведене у Заводу биле су испуњене непрекидним обавезама, одговорним пословима и великим пројектима, које је он са лакоћом обављао и водио.

Као врсни познавалац архитектонског стваралаштва и руководилац добио је бројна признања.

Поред послова у области заштите непокретних културних добара (обнова конака манастира Прохора Пчињског – “Борбина награда за архитектуру”), доказао се и као пројектант нових објеката (Душанов базар и Хиландарски метох у Нишу).

Опус његовог стваралаштва и деловања, без сумње, сврстава га у групу најзначајнијих, најутицајнијих и најплодоноснијих конзерватора Србије свих времена