ИСТРАЖИВАЧКИ ПРОЈЕКАТ ИЗ СРБИЈЕ МЕЂУ ДОБИТНИЦИМА ОВОГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ЕВРОПА НОСТРЕ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ: СТУДИЈА ЗАШТИТЕ НАРОДНОГ ГРАДИТЕЉСТВА СЕЛА ГОСТУША

Брисел / Хаг, 7. април 2016. – Европска комисија и Европа Ностра, пан-европска мрежа организација цивилног друштва активних у области наслеђа, данас откривају победнике Награда Европске уније и Европа Ностре за наслеђе за 2016. годину. 28 лауреата из 16 земаља препознато је по својим ванредним достигнућима у области конзервације, истраживања, посвећене службе, едукације, тренинга и подизања свести о значају културног наслеђа. Независни стручни жири прегледао је 187 апликација из 36 земаља Европе и одабрао 28 победника. Међу победницима ове године налази се и истраживачки пројекат из Србије, Студија заштите села Гостуше у општини Пирот, рађена од стране архитеката-конзерватора Завода за заштиту споменика културе Ниш!

“Студија заштите угроженог народног градитељства у овом малом, али јединственом селу, представља доказ да посао може да се обави уз примену високих стандарда заштите, захваљујући чврстој посвећености и одлучности, упркос ограниченим средствима. Истраживање у сврху конзервације је било изразито темељито и спроведено је са јасним акционим планом и визијом”, написао је члан жирија о студији заштите села Гостуша.
У оквиру награђене студије заштите села Гостуша, стручњаци Нишког завода спровели су архитектонска истраживања на сваком објекту и направили детаљну и свеобухватну документацију у вези са архитектонским и грађевинским техникама. Посебна вредност студије је убедљив образовни фокус кроз активно ангажовање студената области које се баве наслеђем. Уз то, координатори пројекта су били посвећени појашњавању значаја рестаураторских радова локалној заједници и имали намеру да укључе мештане у едукацију у свим аспектима пројекта. Самим тим, завршетак студије и реализација рестаураторских радова допринела је подизању ентузијазма и побољшању квалитета сеоског живота. Пројекат има и изузетан међународни значај и већ се показао као пример добре праксе које су истраживачи представили и на међународним конференцијама. Захваљујући њиховој истрајности село Гостуша и његово природно окружење постају препознатљиви.

“Намера тима да некадашње јавне зграде приведе новој намени културних центара, који ће потенцијално поспешити развој туризма у овој области и допринети ревитализацији села, представља изузетан аспекат овог пројекта”, истакао је жири који сматра да је аспекат заштите народног градитељства очигледан, али и да је студија надмашила ову материјалну страну и има улогу подизања културног идентитета подручја обезбеђујући нове могућности за друштвени и економски развој посебно у овом региону.
Пројекти које је жири одабрао, а међу којима је овај из Србије, одлични су примери креативности, иновације, одрживог развоја и друштвене партиципације у области наслеђа у Европи.

Међу иницијативама награђеним 2016. године су и:
Обнова пешачке руте грађене на стрмим обронцима кањона која данас омогућава посету овој прироној лепоти (Шпанија); дигитизација готово 9 милиона животињских, биљних и геолошких врста, широм Европе и шире, који је од неизмерног значаја за истраживаче (Холандија); посвећеност запослених националном музеју кроз неплаћени рад током 3 године како би одржали музеј отвореним у тешким политичкој ситуацији (Босна и Херцеговина); пројекат подизања свести који охрабрује грађане да “усвоје” споменик од културног И историјског значаја у својој заједници, брину о њему и ставе га у употребу (Финска). По први пут, награда се додељује пројекту са Исланда: рехабилитацији и конзервацији Француске болнице у Фаскрудсфјордуру и претварању исте у музеј.

“Искрено честитам победницима и њиховим тимовима на изванредном раду. Захваљујући њиховом таленту и посвећености бројна блага култрног наслеђа Европе се чувају и оживљавају за данашње и будуће генерације. Њихови пројекти стварају свест да је културно наслеђе стратешки ресурс за европско друштво и економију. Културно наслеђе уједињује људе, ствара мостове између прошлости, садашњости и будућности. Истовремено, генерише економски раст, промовише одрживи развој и подстиче друштвену партиципацију и инклузију – које су данас важније него икада. Због тога подржавамо награду и друге пројекте у области наслеђа кроз програм Креативна Европа и наставићемо са овом врстом подршке,” изјавио је Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.

Последњи пут је ова престижна награда додељена пројекту из тада Србије и Црне Горе пре више од 10 године, 2005. године.


Објављено

у

Ознаке: