ЗАВРШНИ ДОГАЂАЈ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЈУБИЛЕЈА „50 ГОДИНА РАДА ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ НИШ“

Поводом обележавања јубилеја „50 година рада Завод за заштиту споменика културе Ниш“ представљена је прва европска награда за Србију (Gran Prix of the European Union and Europa Nostra Award 2016) додељена Заводу за Студију заштите села Гостуша у општини Пирот и мултимедијална изложба “Старопланинско село Гостуша” у сарадњи са Arhimedia Group и CIIT lab, Електронског факултета Универзитета у Нишу и фондацијом Архитекта Александар Радовић, а организована је и дебата “Колико нам је важн наслеђе?”

У галерији “Србија” на Тргу Милана Обреновића у периоду од 05.-15.10.2016. године посетиоци су могли да виде мултимедијалну изложбу “Старопланинско село Гостуша“. Изложба је настала као део Истраживачког пројекта који је Завод спровео током 2012. и 2013. године, а који се даље развио у више различитих праваца. Завод је у сарадњи са  Arhimedia Group и CIIT lab, Електронског факултета Универзитета у Нишу, изложбу употпунио мултимедијалним садржајем, и тиме приближио амбијент села посетиоцима, али и дао преглед осталих награђених пројеката Europa Nostra Award 2016.

Представљање прве европска награда за Србију (Gran Prix of the European Union and Europa Nostra Award 2016) додељене Заводу за Студију заштите села Гостуша у општини Пирот и дебата “Колико нам је важно наслеђе?” одржали су се 11.10.2016. године. 

Директор Завода за заштиту споменика културе Ниш, Елена Васић Петровић, представила је НАГРАЂЕНИ ПРОЈЕКАТ – СТУДИЈА ЗАШТИТЕ СЕЛА ГОСТУША и ново истраживање Европске Уније о значају културног наслеђа за развој и унапређење живота “CULTURAL HERITAGE COUNTS FOR EUROPE”.

На тему „Колико нам је важно наслеђе?“ говорили су:

  • Доц.др Александар Милојковић, диа, Грађевинско-архитектонски факултет Ниш
  • Алекса Цигановић, диа-конзерватор, председник Друштва конзерватора Србије
  • Никола Лечић, диа, Главни урбаниста Града Ниша
  • Урош Парлић, директор Туристичке организације Ниша
  • Милена Милошевић Мицић, МА – историчар уметности, директор Завичајног музеја из Књажевца
  • Бора Димитријевић, археолог, сарадник Народног музеја из Зајечара
  • Владимир Ђорђевић, редитељ,  Media i reform centar, Ниш

Објављено

у

Ознаке: