ЕВРОПСКА НАГРАДА ЗА НАСЛЕЂЕ 2016: GRAND PRIX ЗА СТУДИЈУ КОНЗЕРВАЦИЈЕ СЕЛА ГОСТУША ИЗ СРБИЈЕ

Мадрид, 24. мај 2016 – Пројекти награђени престижном наградом Европске Уније и Европа Ностре за наслеђе за 2016. годину, најпрестижнијом европском наградом у домену наслеђа, прославили су вечерас своја достигнућа у Зарзуеле театру у Мадриду, Маестро Пласидо Доминго, председник Европа Ностре, водеће организације из области наслеђа у Европи, и Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање. културу, омладину и спорт, били су домаћини церемоније доделе 28 Европских награда за наслеђе и међу 28 награђених пројеката доделили и 7 посебних награда, Grand Prix награда, као и једну Награду публике.

Међу 7 Grand Prix награда, одабраних од стране независног стручног жирија и вредних по 10 000 евра, су:

КАТЕГОРИЈА КОНЗЕРВАЦИЈА

  • Традиционална воденица на Агиос Германос, Преспес, Грчка
  • Краљева мала стаза у Ел Коро кањону, Малага, Шпанија
  • Готичка кула у Вимпол Холу, Кембриџшир, Велика Британија

КАТЕГОРИЈА ИСТРАЖИВАЊЕ

  • Студија конзервације села Гостуша код Пирта, Србија

KАТЕГОРИЈА ПОСВЕЋЕНА СЛУЖБА

  • Запослени и активисти Земаљског музеја, Сарајево, Босна и Херцеговина
  • Гђа. Ђулија Мариа Креспи, Милано, Италија

КАТЕГОРИЈА ЕДУКАЦИЈА, ТРЕНИНГ И ПОВЕЋАЊЕ СВЕСТИ

  • ‘Усвоји Споменик’, Тампере, Финска

Обнављање Краљевског малог пута (The King’s Little Pathway) из Шпаније је ове године дупли добитник награде стручни жири наградио је пројекат Grand Prix наградом, а грађани Европе изабрали су га омиљени пројекат, доделивши му Награду публике. Око 8 000 грађана гласало је за Награду публике, путем онлајн гласања преко сајта Европе Ностре, награду која се додељује пету годину за редом.

Током церемоније, награду за наслеђе Европске Уније и Европа Ностре добило је 28 победника из 16 земаља учесница програма Креативна Европа. Једна награда додељена је и пројекту из Белорусије, држаби која не учествује званично у програму Креативна Европа.

“Већ 14 година, наградом за наслеђе Европске Уније и Европа Ностре славимо запажена достигнућа у области наслеђа. Квалитет и разноликост овогодишњих пројеката говори о посвећености и изврсним знањима награђених организација и њиховим тимовима. И овог пута награђени пројекти говоре у прилог утицају који сектор наслеђа има у подстицању грађанске одговорности, друштвене кохезије, одрживог економског раста, регионалног и локалног развоја и инспирисању креативности и иновација. Са задовољством проглашавам 2018. годину Европском годином културног наслеђа, што указује на важност наслеђа и чини одличну прилику за подстицање свести о културном наслеђу и његовом образовном потенцијалу. Од срца честитам свим награђенима, а посебно добитницима Grand Prix награде и Награде публике,” изјавио је Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.

“Било је велико задовољство упознати се са награђенима, честитати им и прославити најбоље од нашег заједничког наслеђа заједно са стотинама стручњака, волонтера и подржавалаца ширем Европе. Током церемоније били смо сведоци намере Европске комисије да прогласи 2018. годину Европском годином културног наслеђа. У време када се Европска Унија суочава са многим политичким, економским и социјалним изазовима, ова иницијатива има посебан значај. Културно наслеђе заиста повезује људе превазилазећи генерације и границе, али и генерише економски раст и друштвену кохезију. Ово је изванредна прилика за институције Европске Уније, земље чланице и цивилно друштво Европе да уједине снаге и постарају се да културно наслеђе добије значајно место у европским политикама и активностима. Европа Ностра је у потпуности посвећена имплементацији ове значајне Године стручно и креативно”, подвукао је Пласидо Доминго, познати оперски певач и председник Европа Ностре.

Церемонији доделе награда је присуствовало 1000 званица, укључујући стручњаке и волонтере из области наслеђа, широм Европе, представнике ЕУ институција, земаља чланица и Шпаније. Церемонија доделе награда је кључни догађај Европског конгреса за наслеђе, организованог од стране Европа Ностре у сарадњи са организацијом Хиспаниа Ностра, а који је окупио више стотина стручњака из обласзи наслеђа широм Европе, у Мадриду од 22-27. маја.


Објављено

у

Ознаке: