ПРЕЗЕНТОВАН ЈЕ ПРВИ ГРАН ПРИ ЕВРОПСКЕ НАГРАДЕ ЗА ЗАШТИТУ НАСЛЕЂА У СРБИЈИ ДОДЕЉЕН СТУДИЈИ ЗАШТИТЕ СЕЛА ГОСТУША У ОПШТИНИ ПИРОТ

Први Гран-при Европске уније и Награда Европе Ностре, додељени Студији заштите села Гостуша у општини Пирот, представљени су у Србији, 31. августа 2016. године. Више стотина стручњака у области заштите културних добара, волонтера и присталица, као и више представника регионалних, националних и европских институција, окупили су се у Дому културе у Пироту, како би прославили ово изузетно достигнуће Србије.

Sneška Quaedvlieg-Mihailović, генерални секретар Европе Ностре и Надежда Драмићанин, представник делегације ЕУ у Србији, честитале су тиму истраживача који је предводила Елена Васић Петровић, директор Завода за заштиту споменика културе Ниш, за њихово изузетно архитектонско истраживање. Владан Васић, градоначелник Пирота и Весна Марјановић, члан српске делегације у председништву Савета Европе, такође су се обратили публици.

“Европска комисија је јуче објавила дуго ишчекивани предлог за Европску годину културног наслеђа 2018. Моје одушевљење је било велико јер сам предивну вест добила управо у Пироту, дан пре саме церемоније у част прве икада Гран-при награде за Европско наслеђе за Србију – за Студију заштите села Гостуша у општини Пирот,” рекла је Sneška Quaedvlieg-Mihailović у свом обраћању публици.

“Европа Ностра је спремна да активно и креативно подржи прирему Европске године културног наслеђа. Сарађујемо са нашим лауреатима, члановима, партнерима и присталицама широм Европе, како би Европску годину културног наслеђа учинили незаборавном за све грађане Европе и шире. Цивилно друштво би требало да буде и фокусу приликом обликовања ове године. Манифестација не би требала да има завршетак – напротив, требала би да представља почетак нечег већег, веће Европе и да донесе више страсти за културно наслеђе!” истакла је генерални секретар Европе Ностре.

Пре презентације Гран-при награде, Елена Васић Петровић и Ивана Цветковић, сарадник у Заводу за заштиту споменика културе Ниш, говориле су о награђеном пројекту и резултатима радионица одржаних у предходна четири дана. Вишња Кисић, генерални секретар Европе Ностре Србија, презентовала је кључне налазе извештаја „Културно наслеђе је важно за Европу“. Овај обиман извештај, недавно израђен од стране Европе Ностре, заједно са још пет партнера, пружа убедљиве доказе о вредности наслеђа и његовог позитивног утицаја на европску економију, културу и друштво, као и животну средину. Програм је завршен отварањем изложбе о Гостуши.

Обилазак Гостуше и окружења догодио се 28. августа. Серија предавања и радионица са тематиком везаном за нагађену Студију заштите села Гостуша, дешавала се 29. и 30. августа у селу Дојкинци, на којима су учествовали стручњаци из Завода за заштиту споменика културе, Завода за заштиту природе, Музеја у Књажевцу, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Комисије за очување националних споменика БиХ, Универзитета у Пловдиву, Туристичке организације Пирота, Градске управе града Пирота, невладиних организација, локалних власти и представника локалне заједнице.

Студија заштите села Гостуша је проглашена Гран-при лауреатом и добитником награде у вредности од €10,000 на Европској церемонији доделе награда за наслеђе „ European Heritage Awards“ одржаној 24. маја 2016. године у позоришту Зарзуела (Zarzuela) у Мадриду, у Шпанији. На овом великом догађају заједнички домаћини били су маестро Пласидо Доминго (Plácido Domingo), председник Европе Ностре и Тибор Наврачић (Tibor Navracsics), Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.

Локалну церемонију у Пироту организовали су Завод за заштиту споменика културе Ниш и Град Пирот, у сарадњи са Европском комисијом и Европа Ностром, уз подршку Дома културе Пирот, Туристичке организације Пирот и Фондације архитекта Александар Радовић.


Објављено

у

Ознаке: